Poznaj sekrety Varoma Thermomix
Czym jest Varoma Thermomix?
Varoma to akcesorium do Thermomixa przeznaczone do gotowania oraz pieczenia na parze, co pozwala tworzyć pyszne dania z owoców, warzyw, owoców morza, różnego rodzaju ciast, jajek, tradycyjnych knedli czy subtelnych sufletów. Dzięki Varomie jesteśmy w stanie zachować pełnię smaku i wartości odżywczych przygotowywanych składników.
Kompletny zestaw Varoma to:
- pokrywka Varomy,
- wkład Varomy,
- dolna część Varomy.
Spód oraz pojemnik Varomy zostały wykonane z wysokiej jakości polipropylenu, natomiast pokrywka z trwałego poliamidu.
Do czego służy Varoma?
Przystawka Varoma służy przede wszystkim do gotowania na parze. Dzięki tej przystawce do Thermomixa, można jednocześnie przygotować trzy różnorodne dania, co jest wyjątkowo wydajne i oszczędza czas. Można na przykład gotować zupę w głównym naczyniu miksującym, podczas gdy warzywa gotujemy na parze w wkładzie Varomy, a ryby czy mięso w dolnej części przystawki. W ten sposób przygotowałam na przykład danie „Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym”.
Jak włączyć funkcję Varoma w Thermomixie?
Włączenie funkcji Varoma w Thermomix krok po kroku:
- Otwórz wyświetlacz temperaturowy w Thermomixie.
- Skorzystaj z pokrętła do wyboru odpowiedniej temperatury.
- Ustaw pokrętło tak, aby na ekranie wyświetlił się napis „Varoma”.
Ile stopni ma Varoma?
Maksymalna temperatura Varomy to 120°C. Jest to optymalna temperatura do zachowania smaku i wartości odżywczych w Twoich daniach.
Jak się gotuje na Varomie?
Za pomocą Varomy gotowanie staje się prostsze i bardziej intuicyjne. Aby zacząć, należy dodać wskazaną w przepisie ilość wody do naczynia Thermomix, postawić na nim przystawkę Varoma i umieścić w niej składniki do przygotowania. Poniżej przedstawiam kilka praktycznych wskazówek, jak najlepiej wykorzystać Varomę w kuchni:
- Gotowanie na parze: idealne do gotowania warzyw, owoców i owoców morza w sposób, który zachowuje ich wartość odżywczą i wyjątkowy smak. Moje ulubione danie? Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie!
W sezonie szparagowym (maj, czerwiec), zdecydowanie polecam jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym.
- Pieczenie na parze: Wykorzystując papier do pieczenia, możemy przyrządzać na parze delikatne ciasta, knedle czy bułki. Polecane przeze mnie przepisy to:
- orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu,
- bułeczki bao z szarpanym indykiem,
- sernik z Varomy.
- Jajeczne specjały: Varoma to idealne narzędzie do przygotowywania takich dań jak omlety, czy jajka na różne sposoby, bez ryzyka przypalenia. Jako miłośniczka włoskiej kuchni nie mogłabym nie polecić zestawu obiadowego „Zupa pomidorowa z chlebem, omlet ze szpinakiem i ratatouille na parze”. “Pappa al pomodoro” (zupa pomidorowa z chlebem) to tradycyjna potrawa przygotowywana w wielu włoskich domach.
- Fermentacja w domu: w połączeniu z funkcją fermentacji Thermomix TM6, Varoma umożliwia tworzenie własnych jogurtów czy innych fermentowanych potraw, Jogurt naturalny na Varomie poleca się do przygotowania i dodawania do owsianki na drugie śniadania 🙂
- Czyszczenie Thermomixa: co jakiś czas czyszczę naczynie miksujące, wykorzystując funkcję Varoma:
- do naczynia miksującego wlej 800 g wody, dodaj 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz ok 1/4 soku z cytryny.
- ustaw czas 10 min/temperatura Varoma/obroty 4.
Wskazówki dotyczące korzystania z Varomy w Thermomixie
🔸 Pamiętaj, aby nie zasłaniać otworów w dolnej i górnej (bocznych) części Varomy. Dzięki temu para będzie mogła swobodnie przepływać, a Twoje potrawy zostaną idealnie ugotowane.
🚫 Kiedy korzystasz z funkcji Varoma, ustaw obroty na maksymalnie 6. Jeżeli przekroczysz ten limit, funkcja grzania w Twoim Thermomix TM6 zostanie automatycznie wyłączona.
💧 Gdy przygotowujesz potrawy w Thermomixie, pamiętaj, że w ciągu 15 minut urządzenie wyparuje około 250 g wody. Dostosuj ilość wody w zależności od Twoich potrzeb, szczególnie przy ręcznych ustawieniach.
Podsumowanie
Nie wyobrażam sobie Thermomixa bez przystawki Varoma. Dzięki niej gotuję zdrowe i smaczne potrawy. Często łączę różne przepisy, oszczędzając tym samym swój czas. Chętnie poznam Twoje ulubione i sprawdzone przepisy z wykorzystaniem Varomy – podziel się nimi dodając swój komentarz do wpisu 🙂
Jeśli chciałbyś przygotować takie zdrowe potrawy na parze, ale nie masz jeszcze swojego Thermomixa polecam się jako przedstawiciel Thermomix. Pomogę Ci zdobyć swój własny Thermomix! Zapraszam do kontaktu:
- zadzwoń: 733 473 001
- napisz: [email protected]
Autorka: Justyna Polak Przedstawiciel Thermomix
Cześć, jestem Justyna, a podróże i kulinarne odkrycia to jedne z moich pasji. Fascynuję mnie eksploracja nowych miejsc i kultur, tak samo jak poznawanie nowych smaków. Dlatego też z Thermomixem wyruszam na fascynujące podróże kulinarne, odkrywając tajniki różnych kuchni świata bez wychodzenia z kuchni. Moje ulubione danie to zdecydowanie kurczak po koreańsku.