varoma thermomix

Poznaj sekrety Varoma Thermomix

Czym jest Varoma Thermomix?

Varoma to akcesorium do Thermomixa przeznaczone do gotowania oraz pieczenia na parze, co pozwala tworzyć pyszne dania z owoców, warzyw, owoców morza, różnego rodzaju ciast, jajek, tradycyjnych knedli czy subtelnych sufletów. Dzięki Varomie jesteśmy w stanie zachować pełnię smaku i wartości odżywczych przygotowywanych składników.

Kompletny zestaw Varoma to:

  • pokrywka Varomy,
  • wkład Varomy,
  • dolna część Varomy.

Spód oraz pojemnik Varomy zostały wykonane z wysokiej jakości polipropylenu, natomiast pokrywka z trwałego poliamidu.

Varoma Thermomix

Do czego służy Varoma?

Przystawka Varoma służy przede wszystkim do gotowania na parze. Dzięki tej przystawce do Thermomixa, można jednocześnie przygotować trzy różnorodne dania, co jest wyjątkowo wydajne i oszczędza czas. Można na przykład gotować zupę w głównym naczyniu miksującym, podczas gdy warzywa gotujemy na parze w wkładzie Varomy, a ryby czy mięso w dolnej części przystawki. W ten sposób przygotowałam na przykład danie „Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym”.

Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym

Jak włączyć funkcję Varoma w Thermomixie?

Włączenie funkcji Varoma w Thermomix krok po kroku:

  1. Otwórz wyświetlacz temperaturowy w Thermomixie.
  2. Skorzystaj z pokrętła do wyboru odpowiedniej temperatury.
  3. Ustaw pokrętło tak, aby na ekranie wyświetlił się napis „Varoma”.

Ile stopni ma Varoma?

Maksymalna temperatura Varomy to 120°C. Jest to optymalna temperatura do zachowania smaku i wartości odżywczych w Twoich daniach.

Jak się gotuje na Varomie?

Za pomocą Varomy gotowanie staje się prostsze i bardziej intuicyjne. Aby zacząć, należy dodać wskazaną w przepisie ilość wody do naczynia Thermomix, postawić na nim przystawkę Varoma i umieścić w niej składniki do przygotowania. Poniżej przedstawiam kilka praktycznych wskazówek, jak najlepiej wykorzystać Varomę w kuchni:

  1. Gotowanie na parze: idealne do gotowania warzyw, owoców i owoców morza w sposób, który zachowuje ich wartość odżywczą i wyjątkowy smak. Moje ulubione danie? Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie!

W sezonie szparagowym (maj, czerwiec), zdecydowanie polecam jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym.

  1. Pieczenie na parze: Wykorzystując papier do pieczenia, możemy przyrządzać na parze delikatne ciasta, knedle czy bułki. Polecane przeze mnie przepisy to:
  • orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu,
  • bułeczki bao z szarpanym indykiem,
  • sernik z Varomy.
  1. Jajeczne specjały: Varoma to idealne narzędzie do przygotowywania takich dań jak omlety, czy jajka na różne sposoby, bez ryzyka przypalenia. Jako miłośniczka włoskiej kuchni nie mogłabym nie polecić zestawu obiadowego „Zupa pomidorowa z chlebem, omlet ze szpinakiem i ratatouille na parze”. “Pappa al pomodoro” (zupa pomidorowa z chlebem) to tradycyjna potrawa przygotowywana w wielu włoskich domach.
  1. Fermentacja w domu: w połączeniu z funkcją fermentacji Thermomix TM6, Varoma umożliwia tworzenie własnych jogurtów czy innych fermentowanych potraw, Jogurt naturalny na Varomie poleca się do przygotowania i dodawania do owsianki na drugie śniadania 🙂
  1. Czyszczenie Thermomixa: co jakiś czas czyszczę naczynie miksujące, wykorzystując funkcję Varoma:
  • do naczynia miksującego wlej 800 g wody, dodaj 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz ok 1/4 soku z cytryny.
  • ustaw czas 10 min/temperatura Varoma/obroty 4.

Wskazówki dotyczące korzystania z Varomy w Thermomixie

🔸 Pamiętaj, aby nie zasłaniać otworów w dolnej i górnej (bocznych) części Varomy. Dzięki temu para będzie mogła swobodnie przepływać, a Twoje potrawy zostaną idealnie ugotowane.
🚫 Kiedy korzystasz z funkcji Varoma, ustaw obroty na maksymalnie 6. Jeżeli przekroczysz ten limit, funkcja grzania w Twoim Thermomix TM6 zostanie automatycznie wyłączona.
💧 Gdy przygotowujesz potrawy w Thermomixie, pamiętaj, że w ciągu 15 minut urządzenie wyparuje około 250 g wody. Dostosuj ilość wody w zależności od Twoich potrzeb, szczególnie przy ręcznych ustawieniach.

Podsumowanie

Nie wyobrażam sobie Thermomixa bez przystawki Varoma. Dzięki niej gotuję zdrowe i smaczne potrawy. Często łączę różne przepisy, oszczędzając tym samym swój czas. Chętnie poznam Twoje ulubione i sprawdzone przepisy z wykorzystaniem Varomy – podziel się nimi dodając swój komentarz do wpisu 🙂

Jeśli chciałbyś przygotować takie zdrowe potrawy na parze, ale nie masz jeszcze swojego Thermomixa polecam się jako przedstawiciel Thermomix. Pomogę Ci zdobyć swój własny Thermomix! Zapraszam do kontaktu:

Przedstawiciel Thermomix w Krakowie

Autorka: Justyna Polak Przedstawiciel Thermomix

Cześć, jestem Justyna, a podróże i kulinarne odkrycia to jedne z moich pasji. Fascynuję mnie eksploracja nowych miejsc i kultur, tak samo jak poznawanie nowych smaków. Dlatego też z Thermomixem wyruszam na fascynujące podróże kulinarne, odkrywając tajniki różnych kuchni świata bez wychodzenia z kuchni. Moje ulubione danie to zdecydowanie kurczak po koreańsku.

Oceń ten wpis!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *