thermomix grill party

Thermomix grill party – przygotuj się na majówkę!

Majówka to czas, kiedy możemy cieszyć się pierwszymi ciepłymi dniami i oczywiście wspólnym grillowaniem na świeżym powietrzu. Choć wtedy najczęściej przyrządzamy jedzenie na zewnątrz, to nie jest to powód, aby rezygnować z pomocy Thermomix. Przygotowałam dla Was moje ulubione przepisy na grill party – od sosów poprzez przekąski, aż po główne dania i orzeźwiające napoje. Każdy znajdzie coś dla siebie, co będzie mógł przygotować, aby zjeść smacznie z bliskimi w tę majówkę!

1. Sos do potraw z grilla

sos do potrawy z grilla

Na początek zacznę od czegoś prostego, co jest niezbędnym dodatkiem do głównych potraw – pyszny sos z Thermomix. Wszechstronność tego sosu jest jego największą zaletą. Doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Poza grillem sprawdzi się też jako dressing do sałatek albo kanapek. Dzięki Thermomixowi, sos jest gotowy w mniej niż 20 minut, dlatego przygotowuję go na świeżo podczas trwania imprezy.

Charakteryzuje się on wyrazistym, ale zbalansowanym smakiem, gdzie słodycz pomidorów idealnie łączy się z lekko ostrym posmakiem czosnku i świeżością ziół. Dla tych, którzy lubią eksperymentować, polecam dodać kilka płatków ostrej papryczki chili, co doda ostrości i podkręci smak potraw.

Czas przygotowania:

Trudność:

Smak:

2. Lemoniada

lemoniada thermomix

Lemoniada to jeden z moich ulubionych napoi na ciepłe dni, a odkąd mam Thermomix dawno nie kupowałam gotowca ze sklepu. Jej orzeźwiający charakter szybko gasi pragnienie. Smak tej lemoniady jest wyjątkowo świeży i pełen naturalnej słodyczy, którą można regulować w zależności od własnych preferencji. 

Jeśli klasyczna lemoniada już Wam się znudziła, wtedy zamiast cytryn użyjcie limonek, 2 małych pomarańczy lub 1 grejpfruta, pokrojonych wcześniej w ćwiartki. Co więcej, zamiast tradycyjnego białego cukru, można zastosować miód, cukier trzcinowy lub ksylitol. Do wyboru do koloru! Opcji jest wiele 😀

Czas przygotowania:

Trudność:

Smak:

3. Karkówka marynowana z grilla

karkówka marynowana thermomix grill

Przechodząc do konkretów – pierwszym daniem, które chciałabym Wam zaproponować na majówkę, jest soczysta marynowana karkówka. Ten przepis od innych wyróżnia głęboki smak mięsa. Marynata, dzięki połączeniu takich składników jak oliwa, czosnek, zioła i przyprawy, wnika głęboko w strukturę karkówki, zapewniając nie tylko wspaniały aromat, ale i delikatność po upieczeniu.

Karkówka z grilla, przygotowana w ten sposób, idealnie nadaje się na rodzinne i towarzyskie spotkania na świeżym powietrzu. Jest to danie, które bez wątpienia zadowoli miłośników mięsnych przysmaków, a jego przygotowanie z Thermomixem zmniejsza typowy bałagan związany z przygotowaniem marynaty.

Czas przygotowania:

Trudność:

Smak:

4. Marynata grillowa

marynata grillowa thermomix

Nie tylko karkówka musi smakować pysznie, a to za sprawą marynaty grillowej z Cookidoo. Dzięki niej każde mięso będzie soczyste i na pewno zachwyci waszych gości. Główne zalety tej marynaty to jej uniwersalność i intensywność smaku. Składniki takie jak oliwa, świeże zioła, czosnek, a także wybrane przyprawy jak papryka słodka czy ostra, wszystko to razem tworzy kompozycję, która wzbogaca każde mięso. Marynata jest doskonała nie tylko do mięs, jak karkówka czy kurczak, ale również świetnie sprawdza się w połączeniu z rybami i warzywami.

Marynatę przygotujcie dzień wcześniej, a mięso w niej zamarynowane pozostawcie na noc w lodówce (ok. 12 h) – wtedy będziecie mieć pewność, że smak marynaty będzie intensywny i nie zniknie w trakcie grillowania.

Czas przygotowania:

Trudność:

Smak:

5. Grillowane podudzia z kurczaka w glazurze z whisky

grillowane podudzia z kurczaka thermomix

Kolejną mięsną opcją na grilla są grillowane podudzia z kurczaka. Moim zdaniem nie jest to popularne danie na polskich grillach, a dodatkowo glazura z whisky brzmi dość skomplikowane, ale nie musicie się martwić! Przygotowanie tego przepisu z Thermomix nie jest trudne, a kurczak w tej formie zaspokoi nawet tych wymagających gości.

Danie to jest nie tylko pyszne, ale i estetycznie prezentujące się na stole. Aby osiągnąć złotobrązowy kolor i błyszczącą, chrupiącą skórkę, najlepiej grillować mięso pod zamkniętą pokrywą grilla, co pozwala zachować soczystość i delikatność mięsa. W przypadku braku grilla z pokrywą można użyć aluminiowej tacki, przykrywając mięso drugą tacką lub folią aluminiową – pamiętajcie, aby zdjąć ją ostrożnie pod koniec grillowania, aby skórka mogła się skarmelizować.

Aby kurczak był idealnie przygotowany, grill należy rozgrzać do około 200°C. Idealny kurczak jest gotowy, gdy jego wewnętrzna temperatura osiągnie 75-80°C, a po nakłuciu wypływa z niego przejrzysty sok. Przed grillowaniem mięso warto wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową, co zapewnia równomierne przygotowanie.

Czas przygotowania:

Trudność:

Smak:

6. Tzatziki

tzatziki thermomix

Tzatziki to klasyczny grecki dodatek, który idealnie komplementuje letnie grillowanie – świeże, lekkie uzupełnienie grillowanych mięs. Nie wiedziałam, czy przygotowując tzatziki sama uzyskam odpowiedni smak, ale z Thermomix nie muszę się o to martwić. Podstawowe składniki tzatziki to jogurt grecki, ogórek, czosnek, oliwa z oliwek oraz świeże zioła takie jak koperek lub mięta. Thermomix pozwala na dokładne zmiksowanie tych składników, co gwarantuje jednolitą i gładką teksturę sosu, jednocześnie pozwalając zachować świeżość.

Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintny w smaku, tzatziki to doskonały sposób na dodanie śródziemnomorskiego charakteru do każdego grillowania. Można je podawać z szeroką gamą potraw, od tradycyjnych kiełbasek i steków po grillowane warzywa i pieczywo.

Czas przygotowania:

Trudność:

Smak:

7. Sałatka ziemniaczana na ciepło

sałatka ziemniaczana na ciepło thermomix

Ten przepis jest wyjątkową odmianą klasycznej sałatki, serwowanej prosto z girlla. W tym przepisie główne role grają ziemniaki i aromatyczne dodatki jak cebula, świeże zioła i wyraziste dressingi. Sałatka ta wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także sposobem podania. Serwowanie jej na ciepło intensyfikuje aromaty i sprawia, że jest to doskonałe uzupełnienie do mięsnych oraz wegetariańskich dań z grilla.

Zamiast mieszanek podanych w przepisie możecie je zastąpić innymi przyprawami kuchni meksykańskiej lub domową mieszanką, która zawiera sól, słodką i ostrą paprykę, suszoną cebulę, granulowany czosnek i mielony kmin rzymski. Jeśli pogoda nie dopiszę to sałatkę ziemniaczaną, możecie przyrządzić także w piekarniku.

Czas przygotowania:

Trudność:

Smak:

8. Masło czosnkowo-ziołowe

masło czosnkowo-ziołowe

Masło czosnkowo-ziołowe to prosty hit z Thermomix, którym ostatnio zajadali się moi znajomi. Szybki i prosty przepis, a robi wrażenie 😀 Podstawą tego dodatku jest miękkie masło, świeży czosnek oraz mieszanka ziół, takie jak pietruszka, tymianek czy rozmaryn. Thermomix doskonale radzi sobie z drobnym rozdrabnianiem składników, a masło świetnie sprawdza się jako dodatek do świeżego chleba podpieczonego na grillu czy pieczonych ziemniaków.

Tak naprawdę w przepisie możecie użyć dowolnych ziół, np. koperku czy bazylii. Można również dodać odrobinę ostrości, włączając do przepisu chili. Próbujcie, a może znajdziecie jakąś inną, swoją idealną mieszankę. Po zrobieniu masła przechowujcie je w lodówce. Masło nada się także do smażenia i samego grillowania – mięsa, jak i warzyw.

Czas przygotowania:

Trudność:

Smak:

9. Chlebki z grilla

chlebki z grilla thermomix

Było już masło, więc przyszedł czas na chlebki! Chlebki z grilla to świetny sposób na uzupełnienie głównych dań. Są chrupkie i smaczne – wystarczy dodać do urządzenia odpowiednie proporcje mąki, wody, drożdży i soli, a Thermomix zajmie się resztą. Wyrobione ciasto wychodzi bezbłędnie, a po wyrośnięciu ciasta, my musimy już tylko pilnować chlebków, aby równomiernie się upiekły na ruszcie.

Gotowe chlebki najlepiej smakują na ciepło (oczywiście posmarowane masłem czosnkowo-ziołowym!), Chlebki pokazują, że nie potrzebujemy dużo składników, aby przygotować coś pysznego – to ich ogromny plus. Ich uniwersalność sprawia, że świetnie komponują się z różnorodnymi potrawami, stanowiąc kluczowy element udanego grillowania.

Czas przygotowania:

Trudność:

Smak:

10. Waniliowa kawa mrożona

waniliowa kawa mrożona thermomix

Na koniec kawa w słodkiej odsłonie – waniliowa kawa mrożona to mój sprawdzony sposób na orzeźwienie podczas ciepłych, letnich dni. Składniki do przygotowania waniliowej kawy mrożonej to przede wszystkim mocno zaparzona kawa, mleko (lub alternatywa roślinna), lód, cukier waniliowy i opcjonalnie cukier lub inny słodzik. Thermomix fajnie spienia całość tworząc dla Nas napój jak z kawiarni.

Kawę możemy serwować z dodatkiem bitej śmietany, posypaną ciemnym kakao. Wyjątkowość tego napoju polega na połączeniu intensywnego smaku kawy z delikatnymi nutami wanilii, co tworzy idealną harmonię smaków. Jest to napój, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników kawy na waszym grillu!

Czas przygotowania:

Trudność:

Smak:

Podsumowanie

Mam nadzieję, że te przepisy zainspirują Was do kreatywnego i smakowitego gotowania z Thermomixem podczas najbliższej majówki. Niezależnie od tego, czy wybierzecie klasyczną karkówkę, oszałamiające tzatziki, czy orzeźwiającą waniliową kawę mrożoną, cieszczcie się pyszną i słoneczną majówką z przyjaciółmi i rodziną.

Zachęcam Was do wypróbowania tych przepisów i do eksperymentowania z własnymi pomysłami. Dzielcie się swoimi wrażeniami i własnymi przepisami w komentarzach poniżej. Jeśli będziecie szukać przepisów na inne okazje, to zajrzyjcie na moją stronę. Życzę smacznego!

Przedstawiciel Thermomix w Krakowie

Autorka: Justyna Polak Przedstawiciel Thermomix

Cześć, jestem Justyna, a podróże i kulinarne odkrycia to jedne z moich pasji. Fascynuję mnie eksploracja nowych miejsc i kultur, tak samo jak poznawanie nowych smaków. Dlatego też z Thermomixem wyruszam na fascynujące podróże kulinarne, odkrywając tajniki różnych kuchni świata bez wychodzenia z kuchni. Moje ulubione danie to zdecydowanie kurczak po koreańsku.

Liczba głosów: 1 Ocena: 5/5

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *