5 strasznie smacznych przepisów na Halloween z Thermomix
Halloween to czas, pełen niesamowitych dekoracji, zabaw i… przepysznych przekąsek! Jeśli szykujecie się na imprezę w stylu Halloween to śmiało wykorzystajcie Thermomix, aby przygotować pyszne i kreatywne przysmaki. Z tego wpisu dowiecie się, czym jest Halloween, jak można je świętować, ale przede wszystkim znajdziecie tutaj kilka przepisów halloweenowych na Thermomix, które zadowolą zarówno najmłodszych łasuchów, jak i dorosłych.
Kiedy obchodzimy Halloween?
Halloween obchodzimy 31 października, który jest dniem, kiedy dzieci (i dorośli!) przebierają się w przeróżne, kreatywne kostiumy, aby straszyć i zbierać słodycze. To czas, gdy ulice wypełniają się małymi wiedźmami, duchami, wampirami i innymi upiorami, a wszyscy bawią się w klimacie tajemnicy i magii.
Mimo że Halloween jest najbardziej rozpoznawalne w Stanach Zjednoczonych, w Polsce ta tradycja zyskuje większą popularność z każdym rokiem. Coraz więcej osób organizuje tematyczne przyjęcia, ozdabia swoje domy dyniami i lampionami, a także uczestniczy w różnorodnych wydarzeniach. To doskonała okazja, aby spędzić czas z bliskimi i po prostu dobrze się bawić.
Cukierek albo psikus – co dawać dzieciom?
Kiedy dzieci przychodzą do waszych drzwi z okrzykiem „Cukierek albo psikus!”, warto być przygotowanym nie tylko z klasycznymi słodyczami, ale również z innymi smakołykami, które mogą zachwycić najmłodszych. Oto kilka propozycji, co możecie dać dzieciom w ten wyjątkowy wieczór:
- Domowe ciasteczka – zamiast sklepowych słodyczy, przygotujcie własne ciasteczka. Możecie eksperymentować z różnymi smakami i kształtami, nadając im halloweenowy wygląd, np. duchów, pająków czy dyni. Taki wypiek z pewnością przypadnie dzieciom do gustu.
- Kolorowe babeczki – małe babeczki to zawsze hit wśród dzieci. Można je zrobić w wersji klasycznej lub zdrowszej, z dodatkiem owoców czy warzyw. Ozdóbcie je halloweenowymi dekoracjami, aby nadać im wyjątkowy charakter.
- Suszone owoce i bakalie – małe paczuszki z mieszanką suszonych owoców i orzechów to świetny sposób, aby dzieci mogły cieszyć się czymś słodkim, ale i zdrowym. Możecie przygotować różnorodne mieszanki, aby każde dziecko mogło znaleźć coś dla siebie.
Królowa jesieni, czyli dynia — jak ją wykorzystać?

Dynia nierozerwalnie kojarzy mi się z jesienią. Jej piękny, intensywnie pomarańczowy kolor doskonale oddaje klimat tej pory roku. Dynia pojawia się w formie dekoracji, można jej użyć w zabawach, a przede wszystkim do ugotowania pysznych potraw. Jak wykorzystać potencjał tej „królowej jesieni” w pełni?
Jak się robi lampiony z dyni

Przygotowanie lampionu z dyni to świetna zabawa, szczególnie w okresie Halloween. Taki lampion ozdobi wasze podwórko albo wnętrze, a także będą ekstra dodatkowym elementem przebrania dla dzieci albo dla Was 😀 Aby efekt wyszedł świetny, a także, żeby zbytnio się przy tym nie męczyć, zwróćcie uwagę na poniższe rzeczy:
- Zadbajcie o czystość — zanim zaczniecie drążyć w dyni, przygotujcie miejsce wokół. Najlepiej wyłóżcie je gazetami lub ręcznikami papierowymi.
- Wybierzcie odpowiednią dynię — aby rzeźbienie poszło łatwo, wybierzcie dynię, która jest lekka. Ciężka dynia będzie mieć twardą skórkę, co utrudni wykrajanie. Zwróćcie uwagę także na jej kształt i rozmiar. Wybierzcie też dynię z gładką skórką i bez uszkodzeń.
- Przygotujcie narzędzia — do stworzenia lampionów przydadzą się: ostry nóż, łyżkę lub skrobak do wydrążania, marker do rysowania wzorów oraz świeczka lub lampka LED.
- Wyjmijcie miąższ ze środka — na początek upewnijcie się, że dynia stoi stabilnie. Możecie położyć ją np. na ręczniku, aby nie chwiała się w trakcie tworzenia lampionu. Odetnijcie górną część dyni pod kątem, aby stworzyć „wieczko”. Następnie za pomocą łyżki lub skrobaka wydrążcie wnętrze, usuwając pestki i miąższ. Im dokładniej to zrobicie, tym lampion będzie trwalszy.
- Narysujcie i wytnijcie wzór — na gładkiej powierzchni dyni narysujcie markerem wzór, który chcecie wyciąć. Może to być klasyczna twarz, wzory geometryczne lub inne kreatywne motywy. Po narysowaniu wzoru, przejdźcie do jego wycinania – róbcie to ostrożnie. Polecam zacząć od małych detali, a następnie przejść do większych części.
- Dodajcie oświetlenie lampionu — gdy wzór jest już wycięty, możecie umieścić w dyni świeczkę lub lampkę LED. Lampka jest bezpieczniejszym rozwiązaniem. Jeśli użyjecie świeczki, upewnijcie się, że otwór na górze jest wystarczająco duży do wentylacji.
I Wasz własny lampion gotowy! Aby dynia dłużej zachowała świeżość, możecie nasmarować jej wnętrze olejem roślinnym lub wazeliną — w ten sposób spowolnicie proces gnicia. Wydrążona dynia może też posłużyć jako koszyk do zbierania słodyczy podczas zabawy „cukierek albo psikus”.
Wykorzystanie dyni w kuchni z Thermomixem

Dynia ma delikatny, lekko słodkawy smak, który idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Jej zaletą jest także wysoka zawartość witamin, szczególnie witaminy A, która jest korzystna dla wzroku oraz skóry. W kuchni dynię polecam wykorzystać na kilka sposobów:
- Pieczenie — zacznijcie od pieczenia, to ono wydobywa pełnię słodkiego smaku dyni. Będzie to przepyszny, a jednocześnie prosty dodatek do dania głównego. Pokrójcie ją na kawałki (ze skórką lub bez), skropcie oliwą z oliwek i posypcie ulubionymi przyprawami. Doskonałym połączeniem będą czosnek, mielony pieprz i odrobina soli morskiej.
- Miksowanie — ugotowaną dynię łatwo zmiksujemy w Thermomix i stworzymy bazę do pysznych zup. Polecam na start sprawdzić przepis na Zupę krem z dynią z gruszką — taka zupa jest nie tylko pyszna, ale także pożywna.
- Gotowanie na parze — ciekawym sposobem na wykorzystanie dyni jest ugotowanie jej na parze na przystawce Varoma. W tym samym czasie w naczyniu miksującym przyrządzicie inne części obiadu. Przykładem dania, gdzie gotujemy kilka rzeczy jednocześnie jest Soczewica w sosie curry z dynią na parze. Jest to pyszny wegetariański posiłek dla całej rodziny.
- Purée — jeśli znudziło Wam się klasyczne purée z ziemniaków, spróbujcie purée z dyni – będzie pasować zarówno do słodkich, jak i pikantnych przepisów. Możesz je przechowywać do trzech dni w lodówce lub zamrozić na 3-6 miesięcy. W połączeniu z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon czy kardamon, purée z dyni staje się świetnym dodatkiem nawet do kawy i deserów.
- Desery — dynia nie musi być głównym składnikiem obiadu. Świetnie sprawdzi się także w jesiennych deserach. Wypróbujcie smakołyki, takie jak Babeczki brownie z dynią albo Roladę dyniową z orzechami pecan.
Jak wykorzystać pestki z dyni?
Przy tworzeniu swojego lampionu z dyni albo przygotowywaniu dyni do dalszego gotowania, z pewnością zostaniecie z porcją pestek. Uwaga, nie musicie ich od razu wyrzucać! Pestki dyni to prawdziwy skarb, który nie powinien się marnować po wydrążeniu. Uwierzcie, że są smaczne, ale też niezwykle zdrowe, bogate w witaminy, minerały oraz zdrowe tłuszcze. W jaki sposób wykorzystać pestki z dyni?
- Chrupiąca przekąska – pestki można uprażyć, aby stały się chrupiącą przekąską idealną na jesienne wieczory. Wystarczy je umyć, osuszyć, a następnie upiec w piekarniku z dodatkiem oliwy i przypraw, takich jak sól, papryka, czy czosnek. To dobra alternatywa dla sklepowych chipsów.
- Dodatek do sałatek – aby nie wyrzucać pestek, dodajcie je do sałatki, aby wzbogacić ją o dodatkową teksturę i wartości odżywcze. Ich delikatny orzechowy smak doskonale komponuje się z różnymi rodzajami warzyw i sosów.
- Posypka do zup – kiedy macie już ugotowaną zupę z dyni (albo innych warzyw :D) to posypcie ją pestkami. Będzie to interesujący, chrupiący akcent każdej zupy krem.
- Pasta z pestek dyni – innym pomysłem jest przygotowanie pasty z pestek dyni – po uprażeniu i zblendowaniu z odrobiną oliwy, czosnku i soku z cytryny, otrzymacie pyszną pastę do kanapek lub dip do warzyw.
- Dodatek do granoli – pestki dyni można również wykorzystać do domowego granola, dodając je do mieszanki płatków owsianych, miodu i innych nasion, aby stworzyć zdrowe i pożywne śniadanie.
5 przepisów na Halloween z Thermomix
Przygotowanie smakowitych potraw na Halloween wcale nie musi być trudne – szczególnie, gdy macie Thermomix pod ręką! Poniżej znajdziecie różnorodne przepisy – od przekąsek, przez dania główne, aż po napoje – na ich bazie będziecie mogli przygotować cały, smaczny wieczór dla swoich bliskich i rodziny.
Jeśli jeszcze nie macie swojego Thermomix TM6, ale chcecie jeszcze przed Halloween cieszyć się jego funkcjami i przygotować oryginalne dania na imprezę to zapraszam do kontaku! Umówmy się na prezentację i wspólnie przygotujmy kilka dań 🙂
1. Kiełbaski-mumie

Kiełbaski-mumie to świetny sposób na wprowadzenie odrobiny śmiesznego akcentu do halloweenowego menu. Przepis jest prosty, a efekt końcowy – niesamowicie uroczy i smaczny. Kiełbaski owinięte ciastem francuskim przypominają mumie, co sprawia, że są idealnym wyborem na przyjęcie w klimacie Halloween.
Kiełbaski-mumie możecie podać z ulubionymi sosami, takimi jak ketchup, musztarda, czy sos czosnkowy. Będą także dobrze pasować do dwóch sosów z przepisu Domowe nuggetsy z dwoma sosami. Na przyjęcie możecie przygotować zarówno wersję mięsną, jak i bezmięsną – klasyczne kiełbaski zamieńcie na parówki wegetariańskie. Dodatkowo można także posypać ciasto sezamem, aby nadać mumii nieco więcej charakteru i dodatkowego smaku.
Czas przygotowania:
Trudność:
Smak:
2. Krwawe paluchy wiedźmy

Oryginalną, słodką przekąską na Halloween są zdecydowanie krwawe paluchy wiedźmy. Dzięki swojemu „przerażającemu” wyglądowi paluchy te doskonale sprawdzą się jako atrakcja na halloweenowym przyjęciu. W przepisie pieczemy kruche ciasteczka, które formujemy na kształt palców, a migdały pełnią rolę „paznokci”. Thermomix świetnie poradzi sobie z zagnieceniem ciasta – szybko i bez wysiłku.
Paluchy wiedźmy są nie tylko efektywne wizualnie, ale również smaczne – ciasto jest delikatne i chrupiące, a migdały dodają dodatkowego orzechowego akcentu. Podawajcie je np. z dżemem trudkawkowym lub malinowym, który będzie pełnił rolę krwawego sosu. Dżem na paluchy najwygodniej jest nakładać za pomocą łyżki. Aby uzyskać naprawdę upiorny efekt, zamoczcie część palucha bez paznokcia w dżemie i odstawcie na blachę do pieczenia. Pozostałym podgrzanym dżemem skropcie resztę paluchów, a następnie odstawcie je do zastygnięcia na 1 godz. Obiecuję, że efekt wyjdzie genialnie!
Czas przygotowania:
Trudność:
Smak:
3. Zupa czosnkowa

Czosnek to postrach wampirów, a zupa czosnkowa to doskonały sposób na odstraszenie ich podczas halloweenowej nocy! Ta aromatyczna, kremowa zupa jest nie tylko pełna smaku, ale również niezwykle zdrowa, dzięki swoim właściwościom wzmacniającym odporność. W okresie jesienno-zimowym czosnek świetnie sprawdza się jako naturalny środek chroniący przed przeziębieniami, a podany w formie zupy jest dobrze przyswajalny i miło rozgrzewa.
Zupa czosnkowa przygotowana w Thermomixie jest niezwykle prosta do zrobienia – błyskawicznie zblendujecie składniki na gładki krem. Zupa ma delikatny, aksamitny smak z lekką nutą ostrości, która jest charakterystyczna dla czosnku. Możecie ją podać z grzankami lub chrupiącym chlebem – będą idealne na przegryzkę.
Czas przygotowania:
Trudność:
Smak:
4. Halloweenowe faszerowane papryki

Jeśli szukacie dania głównego na halloweenową kolację to polecam Wam faszerowane papryki stylizowane na straszne lampiony. Papryki wypełnione pysznym farszem, przypominające przerażające twarze, z pewnością będą hitem każdego halloweenowego przyjęcia. W tym przepisie można wykorzystać różnokolorowe papryki, aby dodać dodatkowego efektu wizualnego – czerwone, żółte i pomarańczowe papryki przypominają różnorodne dynie i lampiony.
Farsz do papryk można dowolnie przerabiać – możecie wykorzystać np. soczewicę i spróbować mięsnej, jak i bezmięsnej wersji. Papryki pieczone w piekarniku staną się miękkie i lekko karmelizowane, a farsz nabierze głębszego smaku. Faszerowane papryki można przygotować z podwójnej ilości składników, zachowując wszystkie punkty przygotowania bez zmian, co czyni je idealnym rozwiązaniem na większe przyjęcia. Są doskonałym daniem głównym, ale mogą również być podane jako część bufetu, np. z dodatkiem świeżej sałatki.
Czas przygotowania:
Trudność:
Smak:
5. Halloweenowy poncz

Ostatnim przepisem, który dopełni cały straszny posiłek jest napój – halloweenowy poncz. Przygotowany z mieszanki owocowych soków, cytrusów i odrobiny przypraw, ten napój może być serwowany zarówno w wersji bezalkoholowej, jak i z dodatkiem alkoholu dla dorosłych uczestników imprezy. W wersji alkoholowej, warto namoczyć wiśnie i liczi dzień wcześniej w 100 g wódki – dzięki temu dodadzą one ponczowi dodatkowego charakteru i intensywności smaku.
Poncz można podać w dużej misie udekorowanej plastrem pomarańczy i laską cynamonu. Możecie również dodać do ponczu odrobinę syropu malinowego lub grenadyny, aby nadać mu krwistego koloru, idealnie wpisującego się w klimat Halloween.
Czas przygotowania:
Trudność:
Smak:
Podsumowanie
Mam nadzieję, że powyższe przepisy zainspirują Was do przygotowania czegoś specjalnego na ten magiczny wieczór! Halloween to doskonała okazja, aby spędzić czas w kuchni razem z bliskimi, tworząc dania pełne smaku i fantazji.
Jak Wam się podobają te przepisy? Czy macie swoje ulubione halloweenowe dania, które zawsze przygotowujecie? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach – chętnie przeczytam Wasze inspiracje!

Autorka: Justyna Polak Przedstawiciel Thermomix
Cześć, jestem Justyna, a podróże i kulinarne odkrycia to jedne z moich pasji. Fascynuję mnie eksploracja nowych miejsc i kultur, tak samo jak poznawanie nowych smaków. Dlatego też z Thermomixem wyruszam na fascynujące podróże kulinarne, odkrywając tajniki różnych kuchni świata bez wychodzenia z kuchni. Moje ulubione danie to zdecydowanie kurczak po koreańsku.
Przeczytaj również:
- 5 najlepszych przepisów na zupy na Thermomix
- 4 największe zalety Thermomix według Przedstawicielki
- Thermomix na raty – jak dostać? Kiedy raty 0%?
- Thermomix Cena 2025 – ile obecnie kosztuje?
- Jadalne prezenty Thermomix, czyli pyszne upominki dla bliskich